Hälsovården dör ut

Ännu en gammal, aktuell goding;

Hälsovården har utvecklats en hel del enligt Lars Loman, som har en livstids erfarenhet innom läkaryrket, som intervjuades i Åbo underrättelser 18.11.2010.
Han började sin läkarbana 1973 som hvc-läkare i Joutsa, från 1977 jobbade han två år på Mjölbolsta sjukhus för att sedan komma till Pargas 1 september 1979. Nu är det hans tur att gå i pension.

Foto: Folke Pahlman


– Framstegen är många. Hit hör klart bättre undersökningsmetoder som magnetröntgen, datortomografi och ultraljud.
Det är redskap ger läkaren möjlighet att undersöka och se med egna ögon, utan att det gör fysiskt ont hos patienten.

Han medger dock att vissa saker var bättre förr.

–  För oss läkare var det framför allt lugnare. Nu blir arbetet hela tiden jäktigare. Förr tänkte man inte så mycket på ekonomin utan mera på patienten. Hela hälsovården har blivit teknokratisk, det mänskliga har fått mindre utrymme. Ekonomin styr, sjukhusen har blivit stora fabriker med regler där patienterna utgående från en diagnos placeras och sköts i fack.
Att helt privatisera hälsovården tilltalar inte. Den ska i första hand handhas av samhället, annars blir det bara business, menar Loman.


Medicinen har otvivelsaktigt blivit bättre, och tekniken allt enklare att få tag på. Man får fråga sig om inte alla dessa hjälpmedel i läkekonsten leder till att de nya läkarna är latare, och sämre på att ge diagnoser. Jag tror det ligger till på det här viset eftersom jag har hört om flera tillfällen då diagnoserna varit amatörmässiga. En nära bekant klagade över värk i benet. Enligt läkaren var det någo form av inflammation, då värken pågått i fyra veckor blev det ändring i planerna, det var frågan om en blodprobb i benet. av vad jag har fått höra hittills så kommer han att få ta mediciner resten av livet för detta problem.

Det må så vara att tekniken blir bättre, precis som Loman sa, men om läkarna börjar slappa och patienter förblir en fråga om ekonomi med ett namn som så fort som möjligt skall bort från sjukhuset så blir hälsovården inget mer än ennu en marknad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0