Vad är lycka?

Alla strävar konstant efter något. Pengar, karriär och god hälsa är eftersträvansvärt, och på många människors topplista. Aristoteles skulle säga att de trots allt endast ett instrumentellt värde, de är endast ett medel för att nå något annat.

Ex. Vi vill segla runt jorden, vi bygger en segelbåt.=Båtbygget är medlet för att kunna segla runt jorden.

Det som man strävar till för sakens egens skull har ett egenvärde. I föregående exempel kan man säga att seglingen hade ett egenvärde. Frågan är varför man vill segla runt jorden. Det kan finnas olika orsaker, men sist och slutligen strävar vi efter lyckan.

Lycka i detta exempel kan vara allt från glädjeyra till tillfredsställelse. Människan strävar alltså efter "nästa steg" på lyckans stege. Lycka är individuellt, det behöver inte vara glädje, det är som en skala från 0 till 10. 0 är fullkomlig olycka, 10 fullkomlig lycka.

Bild


Hedonismen
är en intressant uppfattning. Enligt den består lycka av njutning. Tillfällig njutning gav tillfällig lycka, men det gäller att sträva efter ett njutbart, det vill säga lyckligt liv i sin helhet.

Epikuros
var av den åsikten att man, för att njuta av livet, måste man göra sig av med plågor som vidskepelse och skräck för döden. Man måste inse att döden är naturlig. Han var också av den åsikten att stillsam njutning var bättre än glädjerus.
jag skulle motivera detta med att den stillsamma varianten har mindre kontrast till det vardagliga livet i jämförelse med glädjerus. Glädjeruset får alltså vardagen att kännas tristare än den är.

Ex. på jämförelse; Du har ena handen i kallt vatten, andra i varmt vatten i en stund. När du sätter händerna i ljummet vatten säger den tidigare kalla handen att vattnet är varmt, medan den tidigare varma handen tycker att det är kallt.

Vad är din syn på lycka?

Kommentarer
Postat av: Maria Nordvall

sv: tack så mycket, och tack för råden! :) puss

2011-08-23 @ 21:55:48
URL: http://marianordvall.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0