Odla organ-känsliga varnas!

Visst har jag vetat att man lyckats "återskapa" ett råtthjärta med nya celler, samt att man kan "odla" hudceller på en brännskada osv. Igår såg jag ett högst intressant program (på finska/engelska: http://arenan.yle.fi/video/1320690370844) där man berättade och visade hur man kan regenerera kroppsdelar eller odla sådana till människor.

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01068/connected-graphics_1068778a.jpg



De berättade om hela processen, att "tvätta" bort alla celler så att endast den så kallade stommen till hjärtat blir kvar, till att "plantera" dit nya celler som förhoppningsvis bildar ett fungerande hjärta med andra gener. )Hos människor betyder detta att kroppen inte kommer att attackera det transplantationen då det är uppbyggt av egna celler.) Hjärtat kan sedan, om allt gått bra, startas med en liten el impuls.

Man har under flera år försökt hålla organ i liv utanför kroppen. Ett mindre mysigt experiment som de berättade om (som ägt rum då filmerna än var svartvita) inkluderade ett av kapat hundhuvud som de höll i en form av liv. Tro mig då jag säger att det är en ganska kuslig syn. Men intet ont utan nåt gott, de experimenten var startskottet för att börja med transplantationer av olika slag.

Dessa kunskaper används inte bara i frågan om transplantation av hjärtan, utan också i rehabiliteringen av de som skadats i t.ex. krig. Ett av de första "organ" man skapat i rekreationssyfte är öron. Efter att ha byggt en stomme som täckts med en cell lösning får det blivande örat bildas i en bioreaktor, det vill säga en kammare som uppehåller likadana förhållanden som den mänskliga kroppen. Efter två veckor har stommen täckts. Förrän man kan börja använda dessa måste forskarna ändå först komma på hur man kan sammanfoga örat och huden.

http://www.topnews.in/files/skin-transplant-surgical.jpg



Man har lyckats ganska bra med hud transplantationer, tur för dem med allvarliga brännskador, men forskarna utvecklar konstant metoderna. Från några veckor till någon månad, så länge kan det ta för huden att läka enligt de traditionella metoderna. En ny metod, som påminner lite om en spray-on solbränna, går ut på att spruta en cellösning över det skadade området. Själva proceduren tar ungefär en och en halv timme och huden läker inom fyra dagar!

Människan har en intressant förmåga. Många organ kan nämligen regenereras själv. Vi kan däremot inte själva utveckla en ny arm om vi mister den vi har. det kan däremot vissa salamander arter. Man tror att den huvudsakliga orsaken är ärrbildning m.m. Det skyddar oss genom att stoppa blodflöde och bakterier, men det förhindrar oss däremot från att utveckla nya lemmar.

Det är inte hela sanningen. En man som blivit av med fingerspetsen hade tur. Hans bror var kirurg med intresse i regeneration och rekommenderade ett preparat som var menat endast för djur; ett preparat gjort av urinblåsan ur svin. Otroligt nog hjälpte det honom att läka så till den grad att fingret växte ut igen, tro det eller ej. Samma ämne användes också för att  återskapa muskulatur efter en olycka i krig, vilket troddes vara omöjligt.

http://3.bp.blogspot.com/-HnBGZvFqScc/TjvzVx8wprI/AAAAAAAAAIw/XiqnN-GAYBM/s1600/iStock_000006370769XSmall_phixr.jpg

Forskarna gör stora framsteg varje dag. Man har redan lyckats bromsa upp åldrandet hos möss och om man dessutom lär sig bygga upp organ finns det inget annat än etiska hinder för att bygga en konstgjord människa. Om denna kan räknas som en äkta människa återstår att se.

Under diskussionen, som mycket liknade min redogörelse ovan, under rasten i skolan utbröt plötsligt min väninna skarpsinnigt och med fullaste allvar; Men då har den "människan" väl inte en navel?

http://www.posters555.com/pictures/Kyle-XY-(2006)-picture-MOV_b128cdaf_b.jpg


Kommentarer
Postat av: LORISSA LOVEBOMB

Helt crazy vad utvecklingen går framåt, det är verkligen så att man inte hänger med :)



2011-11-11 @ 15:54:18
URL: http://lorissalovebomb.se
Postat av: Minna

jag håller med. Tanken är visserligen aningen obehaglig med tanke på möjligheterna.

2011-11-14 @ 11:53:07
URL: http://abi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0