Period

Hejsan! Periodbyte för sista gången i gymnasiet, SKÖNT!

Alla, eller de flesta, har extra mycket att göra nu; böcker skall inhandlas, likaså häften och konceptpapper, läsordningen byts, de tidigare kursernas spår sopas under mattan.
Jag lär inte vara ensam om att ha en mapp fullproppad med papper som måste omplaceras, eller en massa böcker att göra sig av med till första bästa intresserade.

Konstaterade idag att den finska regeringen verkligen menar vad de säger. De vill förkorta studietiden och fösa in folk i arbetslivet fortast möjligt. Hur många har haft drömmen om det självständiga studielivet? Många skulle jag tro. Men det är föga troligt om man inte vill jobba arslet av sig vid sidan av studierna.

Enkel matematik= Studiestöd; upp till about 78e/mån (om man bor hemma) runt 200e +bostadsbidrag på about 250e (om bor på hyra som är ca 300e), kostnader; internet, el, vatten, hygienartiklar, mat, förnödenheter i samband med tvätt av kläder osv........ (Ingen estimering) Det går inte ihop. för att inte tala om resekostnader samt nöjeskostnader.

http://static.guim.co.uk/sys-images/Money/Pix/pictures/2007/09/12/EuroCoins3460.jpg


Mamma/ Pappa ab oy är bundna till en, som tur är, hur i hela fridens namn skulle det annars gå? Men där rök självständigheten. man får helt enkelt förlita sig på stöd, stipendier och släkt. Eller jobba för det.

Problemet är att studierna KAN lida av det. Skola från halv 9 till fyra, sedan jobb. Dessutom läxor, prov studentskrivningar...... Stress helt enkelt. Och de undrar över finländarnas dåliga psyke. Vi lever stress.

Men vad göra? jo kämpa vidare. Vill man ha bra lön måste man ju vara högt utbildad (trots statens önskemål).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0